Da! Îmi las copiii pe internet…

Sunt copiii protejați de informații vulgare când stau pe internet sub supravegherea atentă a părinților? Oficial: DA. Dar sunt cazuri în care răspunsul este: NU!

Cum nu? Simplu. Când vrei să alegi un filmuleț educativ pentru copilul tău cu lecții de engleză spre exemplu, BANG, apare un banner cu caracter sexual. Târziu, foarte târziu, să mai poți să acoperi ochii copilului sau să oprești pagina, apoi în loc de cuvinte în engleză te trezești nevoită să explici acțiunile deocheate petrecute în acel banner.

SOLUȚIA – mă apuc și securizez calculatorul instalând programe care blochează reclamele.

PERFECT, FUNCȚIONEAZĂ!!! – 2 zile!

Cum două zile? Foarte bine: copiii la 8 ani sunt isteți. Dacă aud cuvinte pe care nu le înțeleg, profită de un moment când ești cu spatele și pac dau un search pe Google. Este suficient un simplu cuvânt deochiat – şi să te ții – numai să te ții!

SOLUȚIA –  închizi internetul, copilul nu mai are voie la internet și gata e protejat.

PERFECT, FUNCȚIONEAZĂ!!! – Câteva zile.

Cum doar atât? – Ehe, ce credeai că poți ține copilul acasă? El merge la activități, școală sau în fața blocului. Sunt alți copii care au telefoane și le arată și lor sau le povestesc. Ce am rezolvat? Nimic. Sunt la fel de informați și bonus mai sunt și frustrați că deh… toți au telefoane cu internet, iar ei nu.

SOLUȚIA – Fără televizor, internet, prieteni. Plătim profesori să îi mediteze. Îi punem să citeastă doar ce hotărâm noi.  Eventual facem și un turn mareee și lung, izolat fonic și îi închidem acolo. Aşa vor trăi înconjurați doar de conținut de calitate, nimic nu le va produce dependența, vor fi puri și feriți de pericole.

PERFECT, FUNCȚIONEAZĂ!!! – Funcționeazăăă!! Dar cu ce preț?

Mi-am amintit de mama mea – Aveam 7 ani, mama mergea la serviciu de la ora 6:00 dimineața, eu începeam cursurile de la ora 8:00. Trebuia să închid ușa cu cheia, să traversez o intersecție mare, să mă întorc de la școală la 12:00 și să stau singură acasă până la 15:30, când venea ea. Nu exista afterschool, nu mergea mereu semaforul – știu erau alte vremuri – dar nici atunci nu era tocmai ușor. Ce a făcut mama? M-a învățat cum să mă apăr, cum să mă protejez, să nu vorbesc cu străinii, să ascund bine cheia. Într-o zi mi-a arătat un porumbel mort cu mațele scoase pe afară „A travesat strada fără să fie atent!” Uau – dur… o lecție dură pentru ochii mei… nu am uitat-o și a contat. Daaaa! Am făcut și prostii de genul: am întâziat la școală, am pierdut cheia, am uitat ușa descuiată, nu am mers direct acasă pentru că exploram și alte străzi sau blocuri, am tras sperieturi… Vaaaaai, câte am mai făcut! Să fim serioși: nu am fost nici pe departe un copil model! Mă atrăgea ca un magnet tot ce era interzis… săraca mama! Important este că în final fiecare greșeală a fost o lecție, am crescut și am învățat să mă protejez.

SOLUȚIA – am discutat depre toate lucrurile bune și rele care se întâmplă pe internet, despre pericolele la care ești expus dacă vorbești cu oamenii pe care nu îi cunoști  și faptul că internetul poate să producă dependență dacă nu este utilizat cu măsură. Am discutat și despre sex – răpunzând la toate întrebările cu naturalețe. Până  la urmă toată lumea de pe pământul ăsta a venit prin metoda asta.

Apoi am făcut un set de reguli cu tot cu explicații (pot să le atașez, dacă sunt doritori). Nu ascund faptul că lista se mai complectează și astăzi în funcție de situații.:)

După ce le-am făcut instructajul îi lăsăm să se bucure de internet, până la urmă are și foarte multe lucruri fantastice. Ne aşteptăm să greșească, suntem conștienți că sunt expuși la pericole, dar vom discuta și vom găsi soluții împreună. În plus, îl rugăm pe Dumnezeu să ne protejeze… nu de greșeli din care pot învăța… ci de cele fatale sau irevocabile, cele imposibil de evitat sau prevenit. Vorba aia: dacă e să se întâmple… se întâmplă cu tine de mână!

PERFECT FUNCȚIONEAZĂ!!! – cel puțin până în prezent. Când nu mai funcționează, vă anunț…

Tu îți lași copiii pe internet? Cum îi protejezi?

 

 

Lasă un comentariu